Teniška šola za otroke

Prijavnica za vpis v teniško šolo je na voljo v PDF priponki.

Program dela

Teniško šolo obiskujejo otroci od petega leta skozi celo leto. Pozimi v novi teniški dvorani ali na pokritem hard court igrišču z ogrevanim balonom, poleti na treh zunanjih peščenih igriščih.

Otroci začetniki do 8. leta starosti začnejo na igriščih za mini tenis. Po določenem obdobju napredujejo v midi tenis in ko osvojijo določena znanja, so fizično močnejši, preidejo na velika igrišča.

Ko otroci preidejo na velika igrišča, se lahko odločijo za rekreativno ali bolj tekmovalno teniško treniranje. Temu primerni so tudi programi, število otrok v skupinah in količina treningov.

Teniška šola je namenjena:

Začetni program poteka 2-krat 1 uro ali 2-krat 1 uro in pol tedensko. Na voljo so še drugi programi, z različnim obsegom ur.

Razvoj otroka skozi mini, midi in vse do velikega tenisa

Tenis po letih

Otroci gredo v prvih letih učenja tenisa skozi različne faze glede na velikost igrišča, mreže in trdoto žogic, s katerimi se igra. Vsaka posamezna faza ima svoj namen in je zaradi preambicioznosti ne gre zanemariti, saj se lahko šele v kasnejših letih pokaže, da otroku manjka. Splošna priporočila so razvidna iz spodnje slike, seveda pa so od tega možna tudi določena odstopanja, odvisno pa od otrokovih fizičnih in motoričnih sposobnosti.

  • Mini tenis (5-8 let): igra se z mehkimi žogicami na igrišču velikosti 12,80 x 4,11 m, kar je nekoliko podaljšana polovica servisnega polja. Mreža je visoka 0,80 m, kar je nižje kot običajna teniška mreža.
  • Midi tenis (8-10 let): igra se z midi žogicami na igrišču velikosti 18,00 x 8,23 m, kar je nekoliko podaljšana polovica servisnega polja. Mreža je visoka 0,80 m, kar je nižje kot običajna teniška mreža.
  • Tenis do 10 let: igra se z midi žogicami na celem igrišču in na normalno visoki mreži. Prvi servis se običajno že servira zgoraj, medtem ko je za drugi servis še vedno dovoljen spodnji udarec.
  • Tenis do 11 let: igra se s pravimi žogicami na celem igrišču in na normalno visoki mreži. Tenis na tem nivoju je pri najboljših že zelo podoben vrhunskemu tenisu, kot ga lahko vidimo po televiziji.

Naj vas ne zavede, če boste kdaj videli na kakšnem turnirju zelo mladega in malega fanta ali punco igrati na velikem igrišču precej kakovosten tenis. Nekateri otroci imajo res izjemne sposobnosti, a žal ne vsi. Nikakor pa ne pomeni, da dober tenis v zgodnjih letih zagotavlja uspešnost tudi kasneje in obratno, če vaš otrok v zgodnjih letiš še ne kaže nekih izjemnih predstav, to nikakor ne pomeni, da ne bo uspel v tenisu. Leta, ko se začne resno trenirati, šele prihajajo.

Tekmovanja otrok v prvih letih igranja tenisa

Tekmovanja otrok

Tudi otroci v teniški šoli se že kmalu začnejo udeleževati raznoraznih tekmovanj. Tekmovanja so v prvi vrsti namenjena druženju z vrstniki, koristnemu preživljanju prostega časa, seveda pa tudi nabiranju teniških izkušenj in primerjavi z vrstniki. Poudarjamo, da pri tej starosti rezultat ni primarni dejavnik, katerega bi zasledoval trenerski team. Še posebej na mini tenisu se otroci šele seznanjajo s pravili teniške igre, obnašanjem na igrišču, ipd.

Z otroki se sicer udeležimo nekaj lokalnih klubskih turnirjev za otroke (turnir v Medvodah, Grosuplje, Šenčur, idr.). Gre za turnirje v lastni organizaciji ali organizaciji prijateljskih klubov. Načeloma so to manj tekmovalni turnirji, kjer je še posebej poudarjeno, da se imajo otroci čim lepše. Rezultat ni v ospredju. Pogosto otroci prejmejo številne praktične nagrade in jim skratka ti turnirji običajno ostanejo v lepem spominu še dolgo časa.

Z nekaterimi boljšimi tekmovalci v klubu pa se nekajkrat letno tudi že udeležimo tekmovanj v organizaciji Teniške zveze Slovenije (TZS). Turnirji TZS potekajo po celotni Sloveniji in običajno potekajo v sobot in nedeljo. Odvisno od števila prijavljenih otrok opravijo tudi razpored igranj po posameznih dnevih.

Vloga staršev pri razvoju otroka v športu

Vloga staršev v tenisu

Starši nedvomno igrajo pomembno vlogo pri razvoju otroka v športu, kar pa seveda posledično vpliva na celovit razvoj in življenje otroka. Pravilno usmerjen otrok lahko skozi šport pridobi discipliniranost, vztrajnost, natančnost, samozaupanje, potrpežljivost, strpnost, zdravo tekmovalnost in usmerjenost k ciljem. Otroci se skozi šport učijo učinkovito reševati probleme, odgovornega ravnanja, prilagajanja, sodelovanja, hierarhije in morale ter tudi soočanje z neuspehom, ki je pač sestavni del vsakega športa.

Pomembno je, da starši odigrajo pozitivno vlogo v tem procesu, da so v spodbudo in podporo otroku. Njihov vključenost v šport mora biti ravno pravšnja. Ena najpogostejših napak staršev je prevelika ali premajhna vpletenost. Pogosto so problem tudi previsoka pričakovanja staršev po uspehu, preveliki rezultatski pritiski, ipd. Otrok po slabem nastopu potrebuje starševsko podporo, toplino, pozornost in nadaljnje zaupanje, saj mu to okrepi samozavest in pozitivne miselne sheme. Odnos starše do otroka mora biti po vsaki tekmi enak, ne glede na rezultat.

Je tenis pravi šport za vašega otroka?

Če še niste prepričani ali je tenis pravi šport za vas in vašega otroka, ste vabljeni skupaj z otroki na predstavitvene urice. Tam bodo otroci aktivno sodelovali in že odigrali svoje prve teniške udarce, ter se spoznali z načinom dela v teniški šoli TK Spin Medvode, ki jo vodijo izkušeni trenerji, nekoč uspešni tekmovalci. Svojega loparja otroci še ne potrebujejo, samo športno opremo in dobro voljo.

Starši na uricah pridobijo vse potrebne informacije o poteku letne teniške šole in prejmejo prijavnico za vpis. Glavna vpisa v šolo tenisa za otroke potekata v mesecu septembru in aprilu/ maju, možno pa je otroka vpisati tudi v drugih mesecih.

Potrebujete več informacij?

Domen Knez

Teniški klub Spin Medvode
Spodnje Pirniče 36C, 1215 Medvode

Za rezervacije in informacije pokličite na:
031/ 505-453 (Domen)

Teniški klub Spin Medvode

Delite stran s prijatelji in znanci: